zupy dania główne ciasta
15
Maj
Sos garganello

Napisane przez Anna

Dzisiaj propozycja  na szybkie danie obiadowe, czyli makaron z najlepszym sosem jaki jadłam do tej pory. Jakiś czas temu dostałam  świetny  przepis na sos włoski od Agnieszki. Chciałam się nim podzielić bo  jest bardzo smaczny. Sos przygotowany z warzyw i drobno krojonego (w paseczki)  boczku z Lidla. Wystarczy przygotować  do niego makaron świderki, penne lub muszelki  i mamy pyszny szybki obiad. Gorąco  polecam 😉

sos garganello

sos garganello

Składniki:

  • 250 g boczku krojonego
  • 3 czerwone papryki
  • 3 pomidory dojrzałe

    20150221_142846

    sos garganello

  • 3 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • śmietanka słodka według uznania
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Jak widać  po składnikach,  najwięcej zajęcia  będzie z obieraniem i krojeniem. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy łącznie z papryką, którą obieramy cienko ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na oliwie z oliwek podsmażamy boczek, po czym dodajemy po kolei cebulę i pieczarki. Po lekkim obsmażeniu dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dalej dokładamy pokrojone pomidory (mogą być wydrążone lub nie ). Papryka nie może być za miękka. W trakcie podsmażania podlewamy warzywa przegotowaną wodą. Do miękkich warzyw wlewamy słodką śmietankę około 50-100 ml. Doprawiamy natką pietruszki i przyprawami do smaku. U mnie było za mało natki pietruszki, ale sos i tak wyszedł świetny.

Zapraszam po przepis na suflet z brokuła

Tagi:

Sos garganello

danie obiadowe

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!