zupy dania główne ciasta
20
Październik
Surówka z białej kapusty

Napisane przez Anna

Surówka z białej kapusty bardzo często gości w mojej kuchni. Lubię ją przygotowywać w przeróżnych wariacjach. Przyszykowana tradycyjnie z marchewką, cebulą i ziołami smakuje najlepiej. Jej zaletą jest to, że kapusta  zawsze jest dostępna nawet zimową porą. Wadą z kolei może być to, że jest dość twarda, a surowa ma najwięcej wartości odżywczych. Cóż zrobić, aby zmiękła? Otóż trzeba ją drobniutko zszatkować, posolić i ubić ręką. Wtedy puści sok i zmięknie. Do przygotowania surówki z białej kapusty użyłam tylko pół główki, ponieważ z całej byłoby za dużo dla czteroosobowej rodzinki, ale pozostałą część można przechować w lodówce przez kilka dni, nic jej nie będzie.

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Składniki:

  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki kopru
  • szczypta kminku zmielonego
  • świeżo mielony pieprz
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oleju

Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych i brzydkich liści, szatkujemy drobno, solimy i ugniatamy ręką, aby zmiękła. Odstawiamy na 30-40 minut. W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

DCIM100MEDIA

Przekładamy do sitka, przelewamy wrzątkiem, później zimną wodą i osączamy na sitku. Dokładamy do kapusty marchewkę z cebulą oraz po kolei wszystkie przyprawy, czyli koper, kminek, sok z cytryny, cukier, pieprz i olej. Mieszamy dokładnie. Podajemy do obiadu z mięsem, jako przystawka. Życzę smacznego.
Tagi:

Surówka z białej kapusty

Sałatka z marchewką i cebulą

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!