zupy dania główne ciasta
9
Luty
Syrop z cebuli na kaszel

Napisane przez Anna

O zdrowych właściwościach cebuli wszyscy wiemy, a jednak nie zawsze z niej korzystamy. Jej zapach nie zachęca do spożywania. Ważne jest to, że podczas gotowania czy duszenia nie traci wartości zdrowotnych. Przepis podany niżej jest wielokrotnie sprawdzony na mnie, moich domownikach, a nawet znajomych. Po podaniu większej dawki pomoc jest bardzo skuteczna. Mam tu myśli oczywiście suchy duszący kaszel. Cebula warzywo uprawiane od niepamiętnych lat i prawie we wszystkich krajach jak podpowiada Wikipedia. Oprócz tego, że jest niezastąpiona w kuchni cenimy ją za lecznicze właściwości jako środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy. Ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Jest cenionym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych takich jak zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani oraz zapalenie oskrzeli. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest  syrop z cebuli z dodatkiem miodu z sokiem cytryny. Źródło:  abczdrowie.pl

syrop z cebuli na kaszel

syrop z cebuli na kaszel

Składniki

  • 2 większe cebule
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 3 duże łyżki wody przegotowanej
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 – 2 łyżki soku cytryny

Do rondla wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy posiekany czosnek. Na posiekane warzywa wsypujemy cukier (nie mieszamy) wlewamy ciepłą przegotowaną wodę. Dusimy na maleńkim ogniu około 4-5 minut. Jak tylko pojawi się para przykrywamy  pokrywką,  jeśli takiej nie mamy to małym talerzykiem, aby jak najwięcej płynu zostało w rondelku. Po lekkim przestygnięciu, ale jeszcze ciepły odsączamy przez sitko lub przelewamy przez gazę, aby cały płyn dobrze odcisnąć. Do soku z cebuli wlewamy miód i sok z cytryny. Po wypiciu sok zamykamy w małym słoiczku i przechowujemy w lodówce do 24 godzin. Nigdy nie sprawdzałam czy może stać dłużej. Dorośli 2 łyżki stołowe 4 – 5 razy dziennie.

20151024_194204

syrop cebulowy przepis

Zapraszam po przepis na grzane piwo

Tagi:

Syrop z cebuli na kaszel

syrop cebulowy przepis

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!