404 Szparagi pod beszamelem łatwy przepis na przystawkę
zupy dania główne ciasta
9
Maj
Szparagi pod beszamelem

Napisane przez Anna

Zapraszam na smaczną i niezwykle łatwą przystawkę lub danie, czyli zielone  szparagi pod beszamelem. Sezon w pełni otwarty,więc warto je przygotować. Są niskokaloryczne, ale pożywne ponieważ zawierają sporo białka. Te smukłe i delikatne łodyżki, owinęłam szynką szwarcwaldzką i zapiekłam pod beszamelem z dodatkiem wyrazistego sera.

szparagi pod beszamelem

szparagi pod beszamelem

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g sera do zapiekanek mozzarella, parmezan lub inny

Zdrewniałe końce szparagów odłamujemy, myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy na parze lub w lekko posolonej wodzie. Przestudzone zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej po 3 – 4  sztuki. Układamy w naczyniu do zapiekanek. Posypujemy startym serem, 2 łyżki zostawiamy na wierzch.

przepis na zielone szparagi

przepis na zielone szparagi

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz biały lub czarny
  • gałka muszkatołowa

Masło rozpuszczamy, klarujemy(czyli zbieramy powstałą pianę z masła). Wsypujemy mąkę i podsmażamy cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Porcjami wlewamy mleko, mieszamy, nie dopuszczając do powstania grudek. Na końcu doprawiamy przyprawami do smaku. Polewamy przygotowane szparagi sosem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni C grzanie  góra – dół. Podajemy lekko przestudzone.

Zapraszam po przepis na tartę z zielonymi szparagami

Tagi:

Szparagi pod beszamelem

przepis na zielone szparagi

łatwy przepis na przystawkę

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!