zupy dania główne ciasta
6
Grudzień
Szynka peklowana

Napisane przez Anna

Szynka peklowana domowa jest bardzo smaczna i przede wszystkim świeża. Nie ma co narzekać na sklepowe wędliny, które są często niesmaczne i  nieświeże, tylko samemu przyrządzić sobie pachnącą wędlinę.  Przygotowanie dobrej szynki wcale nie jest trudne. Od kilkunastu  lat  przygotowuję domową szynkę, która jest aromatyczna i soczysta. Do marynaty  używam soli,  saletry spożywczej i przypraw. W rezultacie jest zawsze bardzo smaczna i krucha. Zazwyczaj  po zamarynowaniu jest tylko parzona NIGDY   gotowana. Najczęściej mąż wędzi zapeklowane mięso w przy domowej wędzarni. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

szynka peklowana

szynka peklowana 

  • szynka powyżej kg
  • sól
  • saletra spożywcza
  • liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiegoSkładniki:
  • 8 ziarenek pieprzu w ziarnkach

    DCIM100MEDIA

    szynka peklowana

  • 2-2,5 litra wody
  • 1 jajo
  • sznurek lub siatka

Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie piórka. Mięso myjemy, nacinamy ostrym nożykiem centymetrowe kieszonki i wkładamy w nie kawałki czosnku. W szynce robimy kilka kieszonek np. 6-8-10 zależy jakie jest mięso.  Resztę czosnku włożymy do marynaty. Do zimnej wody wsypujemy sól  i mieszamy do rozpuszczenia. Na 1 litr wody wsypujemy 120 g soli tj. około 1/2 szklanki. Jeśli mięso stoi krótko w marynacie możemy wsypać soli odrobinę więcej. Wsypujemy saletrę spożywczą około 2 g na 1 kg mięsa. W jednej łyżeczce mieści się 10 g więc to powinna być szczypta saletry. Mieszamy z wodą posoloną w  garnku lub metalowym wiaderku zalewamy szynkę. Dokładamy wszystkie przyprawy i odstawiamy na 6-7 dni do lodówki lub zimnej piwnicy. Codziennie przekręcamy mięso. Nie wstrzykuję do mięsa marynaty, mięso i tak najdzie przyprawami, będzie kruche i pachnące. Po odpowiednim czasie  wyjmujemy mięso, osuszamy i jeśli mamy pomocnika to wkładamy do siatki, jeśli nie to sznurujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą letnią i parzymy mięso. W pierwszej fazie doprowadzamy do wrzenia, ale uwaga nie gotujemy szynki. Mięso powinno się parzyć w gorącej wodzie około 80 stopni C. Oznaką osiągniętej temperatury są unoszące się pęcherzyki.  Wówczas zmniejszmy ogień, parzymy tyle czasu ile szynka  waży. Dla szynki 1,5 kg powinno to być półtorej godziny. Szynka peklowana gotowana przez dłuższy czas będzie sucha po przyrządzeniu.  Po wyjęciu przekładamy szynkę do  wiaderka i zalewamy zimną wodą, aby ostygła i sok z niej nie wypłynął. Polecam

Zapraszam po przepis na łopatkę pieczoną

Parzenie szynki

Parzenie szynki

Tagi:

Szynka peklowana

marynata do szynki

szynka peklowana gotowana

domowe wędliny

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!