zupy dania główne ciasta
1
Grudzień
Szynka pieczona w rękawie

Napisane przez Anna

Szynka pieczona w rękawie, aromatyczna domowa wędlina. Przygotowanie mięsa do upieczenia zajmie kilka minut. Jednak po  upieczeniu możemy delektować się świeżutką i soczystą wędliną. Przygotowuję na różne sposoby np. szynka peklowana, smaczna i bardzo soczysta. Dzisiaj polecam łatwy przepis na szynkę w ziołach i czosnku. Jeśli ktoś nie lubi czosnku, to oczywiście można go tu pominąć i obłożyć szynkę plastrami cebuli. Jednak on nadaje cudowny aromat mięsa.

szynka pieczona w rękawie

szynka pieczona w rękawie

Składniki:

  • 1200-1400 g szynki wieprzowe

    20151122_125319

    szynka pieczona

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2  łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka masła

Jeśli szynka jest z odrobina tłuszczu możemy pominąć masło. Zawsze dodaję jak jest bardzo chudy kawałek mięsa. Sypkie przyprawy mieszamy w miseczce. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie słupki. Mięso szpikujemy czosnkiem i nacieramy przyprawami, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Mięso pakujemy do rękawa z ziarnkami, listkami i masłem. Teraz powinno poleżeć w lodówce  przynajmniej dobę. Po tym czasie mięso układamy w brytfance i pieczemy w temperaturze 190-200 stopni C. Czas pieczenia mięsa zależy od jego wielkości. Po wyjęciu szynki z piekarnika studzimy ją. Kroimy dopiero po wystudzeniu.

 

 

Zapraszam po przepis na łopatkę z szynkowara20151124_193835

Tagi:

Szynka pieczona w rękawie

pieczona szynka

mięso pieczone

 

 

 

 

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!