zupy dania główne ciasta
4
Sierpień

Dla wszystkich miłośników szybkich ciast, dzisiaj tarta z jabłkami i budyniem toffi. Na spód polecam ciasto kruche, natomiast budyń możne być zupełnie dowolny według własnego smaku. Z budyniem toffi tarta wyszła mało słodka, ale ciekawy smak. Tarta z jabłkami bardzo smaczna lekko przestudzona, podana na ciepło, ale zimna jest jeszcze lepsza, bo świetnie ochładza w upalne dni.

Tarta z jabłkami i budyniem

Tarta z jabłkami i budyniem

Składniki:

Ciasto:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 100 ml masła
20140803_195430

Tarta

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajo i masło, zagniatamy ciasto. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki.

Dodatkowo:

  • 4 średnie bardzo miękkie jabłka
  • 1/3 szklanki rodzynek lub żurawiny suszonej
  • 4 łyżki alkoholu sherry lub spirytus (można pominąć)
  • miód
  • 1 budyń toffi o.75 ml
  • 1 łyżka masła

Żurawinę płuczemy, zalewamy alkoholem. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na pół, wydrążamy środki, układamy na cieście. Do wydrążonych środków wkładamy żurawinę oraz po 1/2 łyżeczki miodu. Budyń gotujemy według instrukcji, dodajemy łyżkę masła, gorącym zalewamy jabłka. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190-200  stopni C. Do tej tarty nie nadają się twarde jabłka, najlepsze są bardzo dojrzałe i  kruche.

Zapraszam po przepis na smaczną tartę z jagodami lub sernik nowojorski

Tagi:

Tarta z jabłkami i budyniem toffi

tarta owocowa

ciasto z budyniem i jabłkami

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!