zupy dania główne ciasta
27
Kwiecień
Tarta z zielonymi szparagami

Napisane przez Anna

Pora zaprosić wszystkich na pyszną wiosenną tartę z zielonymi szparagami. Nie spodziewałam się, że wyjdzie taka smaczna. Nigdy wcześniej nie jadłam i nie przygotowywałam szparagów. Nie miałam też żadnego wyobrażenia o ich  smaku. Inspirację do jej przygotowania znalazłam na stronie najsmaczniejsze.pl Przygotowałam według własnego smaku opierając się na informacjach zaczerpniętych z sieci. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Na pewno przygotuję  w tym sezonie jeszcze nie raz. Pamiętajcie, że sezon na szparagi jest bardzo krótki. Tartę  możemy zaserwować na obiad lub wczesną kolację.

tarta z zielonymi szparagami

tarta z zielonymi szparagami

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 pęczka szparagów (10 sztuk)
  • 100 g chudego boczku wędzonego (10 cieniutkich plasterków)

    20160427_190559-1

    szparagowa tarta

  • 2 duże jaja
  • ok. 160 ml gęstej śmietany 18 %
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 5 małych pomidorków
  • 2 łyżki sera cheddar
  • sól
  • pieprz mielony
  • oregano

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe części i je płuczemy. Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 5 minut. Gotowałam 4 minuty i przelałam zimną wodą, aby nie straciły koloru. Blaszkę lub okrągłą formę wykładamy ciastem francuskim i dno nakłuwamy widelcem. Szparagi zawijamy boczkiem i układamy na cieście. Jaja roztrzepujemy, dwie łyżki odmierzamy i pozostawiamy do posmarowania ciasta. Do pozostałych jajek wlewamy śmietanę i rozmącamy widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym i oregano. Zalewamy szparagi. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokrojonymi pomidorkami i serem cheddar. Brzegi ciasta smarujemy zostawionym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i  zapiekamy około 20-24 minuty do zrumienia wierzchu.

Zapraszam po przepis na tartę z szynką i suszonymi pomidorami20160427_184032

 

 

 

 

20160427_183708

Tagi:

Tarta z zielonymi szparagami

szparagowa tarta

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!