zupy dania główne ciasta
25
Maj
Tort kawowy

Napisane przez Anna

W końcu nadarzyła się okazja, aby upiec tort kawowy z pysznymi dodatkami. Najlepszy tort jaki udało mi się upiec do tej pory, delikatny biszkopt z orzechami włoskimi i  naturalną kawą. Wiem, że to nie brzmi zbyt skromnie, ale  wyszedł bardzo smaczny. W takiej wariacji  upiekłam pierwszy raz dla przyjaciółek i na pewno nie ostatni.  Polecam  go na każdą okazję na Dzień Matki to będzie wspaniały wypiek. Przygotowanie tortu nie jest skomplikowane. Najwięcej czasu zabiera oczekiwanie na  wystudzenie biszkoptu. Zapraszam po przepis 😉

tort kawowy

tort kawowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jaj wiejskich (białka  oddzielnie)

    20150524_155427

    pyszny tort

  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 1.5 łyżki (płaskie) kawy naturalnej

Biszkopt możemy upiec w prodiżu lub tortownicy z wyjmowanym dnem. U mnie tortownica o średnicy 24 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Białka ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Do dobrze ubitego białka wsypujemy porcjami cukier cały czas miksując. Kolejno dodajemy pojedynczo żółtka,  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoskie i  kawę naturalną. Łączymy delikatnie i przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 170-180 stopni C do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy biszkopt w formie. Po wystudzeniu odkrawamy boki delikatnie nożem. Kroimy biszkopt na trzy blaty. Jeśli wierzchni  blat jest lekko wklęsły powinien być położony jako pierwszy na spodzie, a spodni na wierzchu. Wówczas tort będzie miał ładny kształt.20150525_081858

Masa:

  • 0.5 l śmietany 30 %
  • 1.5 łyżki cukru pudru
  • 2 śmiatan fixy
  • 350 g serka President
  • 200 ml kajmaku orzechowego

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe lub z czarnej porzeczki

Nasączenie:

  • 1.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2/3  szklanki  wrzątku
  • 1 łyżka spirytusu

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu  i cukru pudru. Łyżką dodajemy serek  cały czas miksując na mniejszych obrotach. Na końcu dokładamy kajmak też małymi porcjami. Miksujemy tylko do połączenia masy. Blat wierzchni wykładamy na paterze do góry ciastem, nasączamy go. Smarujemy powidłami i wykładamy około 1/3 masy, równamy wierzch. Wykładamy kolejny blat lekko go dociskamy  i postępujemy podobnie z pozostałymi. Wierzch tortu i boki smarujemy równo masą. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy obranymi ze skórki i posiekanymi orzeszkami.

Zapraszam po przepis na bezę orzechową

Tagi:

Tort kawowy

pyszny tort

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!