zupy dania główne ciasta
28
Luty
Tort z truflami

Napisane przez Anna

Lekki tort   z truflami o smaku czekoladowo orzechowym. Nadarzyła się miła okazja, aby uczcić sukces w rodzinie, wiec  z ochotą przygotowałam odrobinę słodyczy. Zamiast ciasta przygotowałam taki oto torcik z masą śmietanowo –  czekoladową. Otulony  pierzynką kokosową z domowymi truflami. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, aby łatwo można było go przekroić.Tort pachnie kokosem i czekoladą.

tort z truflami

tort z truflami

Składniki

  • 6 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtak i ubijamy na sztywno. Do lśniącej masy wsypujemy cukier porcjami oraz pojedynczo żółtka Na końcu do dobrze ubitych jaj wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wykładamy do przygotowanej formy i równamy wierzch. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni stopni C do  suchego patyczka. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty. Forma o średnicy 24 cm.

20160227_133657-1

tort pachnący kokosem

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 1 biała czekolada
  • 250 ml serka mascarpone
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając po kilku minutach śmietan fixy. Dokładamy rozpuszczoną czekoladę  oraz porcjami serek . Wiórek nie dodajemy do kremu, posypujemy nimi pierwszą warstwę kremu.

Nasączenie:20160228_104414-1

  • niepełna szklanka wody przegotowanej
  • 4  łyżki likieru kokosowego
  •  do obsypania wiórki kokosowe

Trufle czekoladowe:

  • 110 g biszkoptów
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 serek kokosowy mały
  • 2 łyżki alkoholu
  • 30 g orzechów dowolnych
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopty miksujemy blenderem razem z orzechami. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę, alkohol oraz dodajemy serek. Wszystkie składniki łączymy. Łyżeczką lub dłońmi nabieramy małe porcje i formujemy trufle. Obtaczamy we wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki na chwilę do stężenia. Na tacy układamy pierwszy blat, nasączamy go 1/3 przygotowanego ponczu. Smarujemy 1/3 przygotowanego kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy drugi blat, lekko dociskamy, nasączamy. Wykładamy kolejną porcję kremu i układamy na niej kilka przekrojonych na połowę trufli lekko wciskając je w krem. Z ostatnim blatem postępujemy podobnie. Na wierzchu układamy całe trufle posypując wierzch oraz boki wiórkami kokosowymi.

Zapraszam po przepis na pyszny  tort kawowy20160228_104632

Tagi:

Tort z truflami

tort pachnący kokosem

 

 

 

 

 

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!