404 Zapiekanka z ciasta francuskiego obiad z piekarnika przepis
zupy dania główne ciasta
31
Marzec

Zapiekanka z ciasta francuskiego z dodatkiem mięsa oraz kompozycji warzyw. Łatwa jak większość zapiekanek, stanowi pyszny obiad lub kolację.

zapiekanka z ciasta francuskiego

zapiekanka z ciasta francuskiego

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 brokuła
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dag pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 jajka
  • tłuszcz do podsmażenia
  • sól
  • pieprz mielony
  • czosnek w proszku
  • zioła prowansalskie

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Możemy użyć całego brokuła, ale miałam tylko połowę, więc dlatego podałam taką ilość. Umytego brokuła gotujemy najlepiej na parze, studzimy. Kroimy go na małe kęsy. Na tłuszczu podsmażamy pokrojone w kostkę szalotki do zeszklenia. Dokładamy obrane i pokrojone dowolnie pieczarki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odsuwamy na patelni na bok. Moja patelnia jest bardzo duża, więc wszystkie dodatki łącznie z mięsem podsmażam od razu. Z boku podsmażamy mięso, rozbijamy tworzące się grudki. Łączymy wszystkie składniki z brokułem i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Wlewamy niespełna 2 jajka rozmącone i mieszamy. Zostawiamy ok. 1 łyżkę do posmarowania wierzchu ciasta francuskiego. Na dnie formy umieszczamy połowę ciasta francuskiego.  Wykładamy dobrze doprawiony farsz i równamy go. Na wierzchu układamy drugą część ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy resztą jajka. Pieczemy około 30 minut. Zapiekankę podajemy lekko przestudzoną.

Zapraszam po przepis na zapiekankę ryżową

Tagi:

Zapiekanka z ciasta francuskiego

warzywa z miesem zapiekane w ciescie

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!