zupy dania główne ciasta
16
Styczeń

Zapiekanka ziemniaczana z szynką i mozzarellą na obiad. Może być przygotowana w wersji wegańskiej bez szynki i też będzie bardzo smaczna. Łatwa w wykonaniu i uniwersalna, bo dodatki do ziemniaków możemy dołożyć według własnego smaku.  Jest świetną odmianą na lekki posiłek.

zapiekanka ziemniaczana z szynką

zapiekanka ziemniaczana z szynką

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 125 g mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g szynki według uznania (dałam domową)
  • średni pomidor
  • sól
  • pieprz mielony
  • bazylia
  • papryka słodka
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • zielenina

Danie dla 2 osób, forma 15 x 25. Ostudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Szynkę i cebulkę kroimy w kostkę. Pomidory suszone w kostkę (8 kapeluszy) mozzarella i pomidor w plasterki. Formę smarujemy oliwą z pomidorów suszonych. Warstwami układamy najpierw połowę pokrojonych ziemniaków i połowę cebulki. Solimy i oprószamy pieprzem mielonym. Dalej połowę pokrojonych pomidorów suszonych, pokrojoną szynkę. Na niej pomidor w plastrach i połowa mozzarelli plus sól, pieprz, bazylia. Oprószamy przyprawami. Na pomidorze kolejna warstwa ziemniaków, cebuli, mozzarelli  i pomidorków suszonych. Posypujemy przyprawami: sól, pieprz mielony, papryka słodka. Zapiekamy w temperaturze 190 – 200 stopni C około 30 minut. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

Zapraszam po przepis na pałki zapiekane w ryżu

Tagi:

Zapiekanka ziemniaczana z szynką

łatwy przepis na obiad

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!