zupy dania główne ciasta
12
Październik
Zupa buraczkowa

Napisane przez Anna

Zupa buraczkowa ze śmietanką. Łatwa, pyszna i szybka do przygotowania. Wstyd się przyznać, ale co tam muszę to napisać. Nigdy takiej zupy nie gotowałam.  Opowiedział mi o niej syn,  o dziwo, ten, który  za zupami w dzieciństwie jakoś nie przepadał. Teraz opowiadał z takim smaczkiem, że obiecałam  ugotować  ją przy najbliższej okazji. I oto jest, sycąca, kwaskowa w sam raz na jesienne chłody. Ugotowana na wywarze mięsnym, który został od gotowanego  mięsa do pasztetu. Sporo było w nim warzyw i suszone grzybki, więc pozostały wywar odcedziłam, poporcjowałam i zamroziłam w pojemnikach. Do jesiennej zupy, pieczonego mięsa czy zapiekanki  gotowy wywar mięsny jest lepszy od kostki rosołowej.  Zapraszam

zupa buraczkowa

zupa buraczkowa

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie buraczki
  • 1 marchewka większa
  • 1 korzeń pietruszki mały
  • 1/2 pora
  • kawałek mały  selera (dałam tyle co pietruszki)
  • 2 l wywaru mięsnego lub wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • sól
  • ok. 1.5 – 2  łyżki octu
  • koperek lub natka pietruszki

    20161012_133713

    łatwy przepis na zupę

Obrane, umyte ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i  selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki lub dowolnie. Zalewamy wywarem mięsnym i gotujemy do miękkości. Obrane, umyte buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do drugiego garnka, solimy, wlewamy ocet, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Postanowiłam ugotować buraczki oddzielnie, aby ziemniaki i pozostałe warzywa szybko się ugotowały. Do miękkich warzyw wlewamy ugotowane buraczki. Śmietankę hartujemy gorącą  zupą, wlewamy do zupy i mieszając doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia. Nie gotujemy, aby ziemniaki nie stwardniały. Doprawiamy do smaku. Moje buraczki były bardzo słodkie, więc zupy nie dosładzałam. Jeśli zupa będzie  zbyt kwaśna możemy szczyptą cukru przełamać kwasowość zupy. Moja zupa wyszła bardzo gęsta od warzyw, nie wiem czy taka powinna być czy powinny w niej pływać warzywa, ale  wyszła taka smaczna, że z ochotą wzięłam dokładkę, a to u mnie też niespotykane. Polecam

Zapraszam po przepis na sycącą zupę gołąbkową 20161012_133631

Tagi:

Zupa buraczkowa

łatwy przepis na zupę

  • Magdalena Laskowska

    Bardzo lubię buraczkową, mniam 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!