zupy dania główne ciasta
28
Marzec
Zupa czosnkowa

Napisane przez Anna

Zupa czosnkowa charakterystyczna dla czeskiej kuchni. Jest rozgrzewająca i smaczna. Stary przepis w nowej odsłonie. Dawniej gotowałam ją z tłuczonymi ziemniakami. Zastanawiam się kiedy ją ostatnio przygotowywałam? Wychodzi na to, że bardzo dawno temu, bo nie pamiętam. Dzisiaj też zapewne by jej nie było, ale dopadło mnie jakieś przeziębienie i odpuścić nie chce. Z uwagi na to, postanowiłam ją przygotować, aby  się rozgrzać i cieszyć aromatem. Przepis na 2 porcje.

zupa czosnkowa

zupa czosnkowa

Składniki:

  • 4 -5  średnich ziemniaków
  • 3 szalotki
  • 7 -8 większych ząbków czosnku
  • ok. 600 ml wody (lub domowy rosół)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml śmietany 30 % lub 18 % gęstej
  • sól
  • pieprz mielony
  • tymianek
  • grzanki
  • szczypiorek

Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę. Solimy, zalewamy wodą lub rosołem  i gotujemy na wolnym ogniu. Szalotki kroimy w kostkę, czosnek siekamy, podsmażamy na klarowanym maśle do zeszklenia. Przekładamy do ziemniaków i całość gotujemy około 20- 30 minut do zmięknięcia warzyw. Wlewamy śmietankę, miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem mielonym i tymiankiem. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi posypaną szczypiorkiem.

rozgrzewająca zupa krem

rozgrzewająca zupa krem

Zapraszam po przepis na zupę gyros

Tagi:

Zupa czosnkowa

rozgrzewająca zupa krem

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!