zupy dania główne ciasta
26
Kwiecień
Zupa gołąbkowa

Napisane przez Anna

Smaczna,  szybka i sycąca zupa gołąbkowa zadowoli każdego. Do tej opcji wracam najczęściej, gdy nie mam czasu na sterczenie w kuchni. Posmakuje każdemu kto lubi gołąbki, a nie koniecznie przepada za zupami. Zresztą nie wygląda jak zupa, jej konsystencja jest bardziej gulaszowa. Jednak gęstość możemy sobie dopasować według własnych upodobań.

zupa gołąbkowa

zupa gołąbkowa

Składniki:

  • 600 g mięsa mieszanego zmielonego (użyłam z łopatki i indyka)
  • 600 g młodej kapusty(dałam 1/2 główki)
  • 100 g ryżu (suchego)
  • 2 – 2.5  l rosołu lub bulionu

    20160414_114746

    przepis na szybką zupę

  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • plaster selera
  • 1 średnia cebula
  • ok. 80-100 ml koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz świeży mielony
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • papryka ostra
  • tłuszcz do podsmażenia
  • świeża natka pietruszki lub suszona (dałam suszoną)

 

Kapustę kroimy w grubsze paski i siekamy w kostkę, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce, pora kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Po zeszkleniu dodajemy zmielone mięso i chwilę podsmażamy, do czasu aż się zbije w grudki. Przekładamy do warzyw. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, solimy i zalewamy rosołem. Daję mniej, aby zupa była gęsta. Gotujemy do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Wsypujemy ryż i dalej gotujemy 15 -20 minut do odpowiedniej miękkości wszystkich składników. Jeśli lubimy rzadsze zupy dolewamy rosołu, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Zapraszam po przepis na zupę z boczniaków20160414_114713

Tagi:

Zupa gołąbkowa

przepis na szybką zupę

  • Uwielbiam gęste zupy! Ta na pewno jest smaczna i syta 🙂

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!