zupy dania główne ciasta
3
Listopad
Zupa paprykowo pomidorowa

Napisane przez Anna

Dzisiaj propozycja bezmięsna, czyli zupa paprykowo pomidorowa jedna z moich ulubionych, warta polecenia. Pomimo tego, że jest bez mięsa, jest sycąca, a piękny kolor zupy pobudza nasze kubki smakowe. Przepis jest bardzo  prosty, a przygotowanie  zajmie niewiele czasu. Do zupy użyłam pieczonej papryki, ale jeśli nie mamy czasu zapiec papryki to możemy ją podsmażyć z cebulą. Danie przygotowałam dla dwóch osób.

zupa paprykowo pomidorowa

zupa paprykowo pomidorowa

Składniki:

  • 2-3 papryki pieczone
  • 3 duże czerwone pomidory ( lub puszka pomidorów)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju + olej czosnkowy do papryki
  • 1/2 papryczki chili

    20141103_153002

    zupa z papryką

  • 0.5 l bulionu warzywnego
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • bazylia suszona
  • oregano
  • sól
  • pieprz mielony
  • jogurt naturalny

Dodatkowo:

  • grzanki ziołowe, kolanka lub ser feta

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, spryskujemy oliwą czosnkową i pieczemy bez przykrycia w temperaturze 200 stopni C około 30 minut. Po tym czasie przekładamy papryki do miski, przykrywamy szczelnie, gdy ostygną zdejmujemy skórkę.  Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, czosnek siekamy, dodajemy do cebuli. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulę, pomidory, upieczoną paprykę oraz pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy około  10-15  minut. Doprawiamy przyprawami. Miksujemy, ale niekoniecznie, jeśli nie chcemy jej miksować , proponuję  pokroić upieczoną paprykę. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego oraz grzankami czosnkowymi.Ta wersja zupy wyśmienicie smakuje z podsmażonym filetem z kurczaka, ale z zacierkami jest również bardzo smaczna. To bardzo uniwersalna zupa musicie ją wypróbować.

Zapraszam na zupę kalafiorową  

Tagi:

Zupa paprykowo pomidorowa20141103_113855

zupa krem

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!