zupy dania główne ciasta
5
Lipiec
Zupa szparagowa

Napisane przez Anna

Sezon na szparagi powoli się kończy, ale w wielu sklepach jeszcze są na półkach.  Zupa szparagowa w moim wydaniu, posmakuje nawet najbardziej wybrednemu zjadaczowi zup. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale zarazem sycąca i aromatyczna. Tym razem postanowiłam zabielić ją mlekiem kozim. Okazało się, że był to dobry pomysł, bo wszystkim bardzo posmakowała, a muszę przypomnieć, że w osobie męża mam prawdziwego krytyka kulinarnego. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Porcja dla 5 osób.

zupa szparagowa

zupa szparagowa

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • biała część pora sałatkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  •  5 średnich ziemniaków
  • 250 g fileta z kurczaka
  • sól
  • pieprz mielony
  • oregano
  • tymianek
  • ok. 150 ml mleka koziego (lub słodka śmietana)
  • tłuszcz: masło klarowane lub olej kokosowy
  • woda lub wywar z warzyw

Obrane i umyte ziemniaki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Oczyszczamy fileta z błon i dokładamy do ziemniaków.Umytego pora i obraną marchewkę kroimy w półplasterki i podsmażamy na tłuszczu razem z posiekanym czosnkiem. Zalewamy wodą lub wywarem z warzyw ok. 1.5 – 2 l, solimy i gotujemy na zmięknięcia warzyw. Do  niedogotowanych ziemniaków dokładamy umyte i  pokrojone  szparagi, zaś mięso wyciągamy i studzimy. Resztę gotujemy jeszcze kilka minut, szparagi powinny być al”dente.  Przestudzone mięso kroimy i miksujemy blenderem, wkładamy do garnka z warzywami. Mleko  hartujemy gorącą zupą i zaprawiamy ją. Suto doprawiamy ziołami oregano i tymiankiem oraz pieprzem mielonym.

smaczna zupa sezonowa

smaczna zupa sezonowa

Zapraszam po przepis na zupę gyros

Tagi:

Zupa szparagowa

smaczna zupa sezonowa

 

 

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS?
POLUB OKRUSZKĘ NA FACEBOOKU!